Lith­ium

Lithium er sølv-hvidt og så blødt, at det kan skæres med en kniv. Det var et af de tre grundstoffer, der blev skabt under Big Bang, men blev først opdaget i 1817 . Det fik navnet lithium efter det græske ord “lithos”, som betyder “sten” – ironisk nok, når det nu er så let, at det kan flyde på vand.

Lithium er det første af alkali-metallerne, som har det til fælles, at de kun har én enkelt elektron i den yderste skal, og derfor er meget, meget reaktive – de vil nemlig gerne af med det ensomme elektron. Og det er netop det, der gør lithium så velegnet til batterier – som omkring en fjerdedel af den industrielle lithiumproduktion i dag går til.

Fordi det er så reaktivt, optræder det ikke naturligt på jorden i sin rene form, men for eksempel i havvand og magmatiske bjergarter som granit. Du finder også varierende indhold af lithium i naturlige mineralvandskilder, hvor vandet gennem en lille evighed har interageret med jordens geologiske lag. Måske er det netop derfor, nogle af disse kilder gennem tiden har været set som hellige og helende? Lithium bliver nemlig også brugt til at behandle bipolar lidelse verden over. 

Tilbage