Rhenium

Der er næsten fuld plade på det periodiske system, da Ida Tacke i 1921 bliver en af de første kvinder i Tyskland med en doktorgrad i kemisk ingeniørvidenskab. Så i stedet for at vende hjem og overtage familiens lakfabrik som forventet, bliver hun hurtigt hvirvlet ind i skattejagten efter to af de sidste, uopdagede grundstoffer.

Afsnittet her fokuserer på Ida og Walter Noddacks søgen efter grundstof 43 og 75 i 1920’erne. En mindst lige så interessant historie, der dog ikke har noget med rhenium at gøre, er, at Ida årtiet efter er den første til at formulere idéen om fission – hun bliver dog ikke taget alvorligt af samtidens videnskabsfolk.

Du kan dykke endnu dybere ned i historierne om Ida og Walter Noddack i:

Women in Their Element: Selected Women’s Contributions to the Periodic System af Annette Lykknes og Brigitte van Tiggelen (2019)

A tale of Oblivion: Ida Noddack and the ‘universal abundance of matter’, artikel af Gildo Magalhães Santos i tidsskriftet Notes and records (2014) – findes online her: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsnr.2014.0009

Ida and Walter Noddack Through Better and Worse: An Arbeitsgemeinschaft in Chemistry af Annette Lykknes og Brigitte van Tiggelen (2012)

Periodisk – en R*******K original produceret af R*******k Productions.

Historierne du hører bygger på journalistisk research og fakta. De kan indeholde fiktive elementer som for eksempel dialog.

Hvis du kan lide min fortælling, så husk at gå ind og abonnér, give en anmeldelse og fortæl dine venner om Periodisk.

Podcasten er blevet til med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Hvis du vil vide mere kan du besøge vores website periodisk.dk

Afsnittet er skrevet og tilrettelagt af Maya Zachariassen

Tor Arnbjørn og Dorte Palle er producere

Rene Slott står for lyddesign og mix

Simon Bennebjerg er vært

Tilbage